Czepek dla pracownika

W niektórych miejscach pracy wymagane są konkretne stroje. Czasem wynika to po prostu z względów czysto estetycznych, ale równie często z higienicznych. W branżach, w których wymogiem jest zapewnienie pewnej sterylności pracownicy muszą nosić czepki. Chodzi tu głównie o działalność spożywczą i medyczną.

Czepki w branży medycznej i spożywczej

czepek do pracyCzepki pracowników piekarni, cukierni czy kuchni w restauracji będą się różnić od tych, które noszą na przykład pielęgniarki, lekarze czy laboranci. W szpitalu, głównie podczas operacji czy wykonywania niektórych badań pracownicy oprócz maseczek zasłaniających usta i nos muszą nosić na głowie foliowe czepki. Przypominają one te foliowe osłonki na buty, które musimy pobrać zanim odwiedzimy pacjenta w szpitalu. Najczęściej są niebieskie. Z foliowych czepków (chociaż raczej przezroczystych) korzystają również fryzjerki i fryzjerzy w swoich salonach, gdy farbują włosy klientom. Czepki cukierników czy piekarzy wyglądają zupełnie inaczej. Są białe, sztywne, zrobione z bawełnianej tkaniny. Nie zakrywają głowy całkowicie, nie musimy chować pod nimi wszystkich włosów (które jednak muszą być spięte lub związane). Służą one głównie zakryciu skóry głowy. Dlaczego? Powód jest banalny – aby włosy nie dostały się do jedzenia. Komu bowiem nie zdarzyło się w domu przez przypadek „dorzucić” do zupy włosa? Ponadto czepek do pracy w piekarni musi być wykonany z przepuszczającego powietrze materiału ze względu na wysokie temperatury. Lekarze i pielęgniarki nie muszą też nosić czepka cały czas – piekarze, czy kucharze – tak. A skóra musi oddychać.

Pracownikom tych branż czepki musi zapewnić pracodawca. Wynika to z kodeksu pracy. W przypadku kiedy pracownik nie będzie miał nakrycia głowy podczas kontroli sanepidu, odpowiadać za zaistniałą sytuację będzie firma, jednak może on ukarać pracownika. Nie warto więc rezygnować z noszenia czepka w pracy, bo możemy ponieść tego konsekwencje.