Poszukiwania niedrogiego pieczywa bez glutenu

Bardzo dbam o swoje zdrowie. Jakiś czas temu przeczytałam o tym, że wiele osób nie toleruje glutenu. Zapoznałam się z listą objawów tego typu schorzenia i okazało się, że cierpię na przynajmniej połowę z nich. Zdecydowałam się pójść do lekarza, który potwierdził diagnozę testami i zawyrokował, że powinnam odstawić gluten ze swojej codziennej diety.

Wybór najlepszego pieczywa bez glutenu

niedrogie pieczywo bez glutenuPostanowiłam od razu zacząć działać. W pierwszej kolejności musiałam wyeliminować tradycyjne pieczywo. Na szczęście nie musiałam całkowicie żegnać się z kanapkami i chlebem do zupy. W piekarni, w której zazwyczaj robiłam zakupy znalazłam niedrogie pieczywo bez glutenu. Okazało się, że w tej piekarni jest całkiem spory wybór chlebów i bułek bezglutenowych. Takie pieczywo jest zdrowe, a do tego bardzo tanie. Sprzedawczyni zapewniła mnie, że jest ono bardzo dobre w smaku i dosyć długo zachowuje swoją chrupkość i świeżość. Postanowiłam kupić najpierw pieczywo ryżowe oraz kukurydziane. Muszę przyznać, że faktycznie to był bardzo dobry wybór. Chleb bardzo łatwo kroił się na kromki i nie obsypywała się z niego skórka (nie kruszył się). Był idealnie wypieczony w środku i z wierzchu. Bułki były naprawdę pyszne. Ich środek był puszysty i miękki, bez problemu mogłam na nich rozprowadzić masło czy serek. A te wszystkie pyszności były dostępne w naprawdę atrakcyjnej cenie.

Bardzo się cieszę, że udało mi się dostać takie pyszne, bezglutenowe pieczywo. Teraz mogę spokojnie robić sobie moje ulubione kanapki bez obaw, że zaszkodzi to mojemu zdrowiu. Muszę również przyznać, że pieczywo bezglutenowe nie różni się w ogóle w smaku, względem tradycyjnego pieczywa żytniego czy pszennego. W piekarni można znaleźć naprawdę duży wybór takich produktów. Można również upiec je samodzielnie.