Zamykanie produktów w folie flowpack

Każdy producent, który chce zachęcić klientów do swojego produktu szuka nowych rozwiązań, które pozwolą zapewnić bezpieczeństwo wyrobu oraz pozwolą spełnić wymagania dotyczące ekologii i nowoczesnych trendów. Firmy projektujące opakowania również mają ciężki temat, jak zapakować wyrób aby jego świeżość w dodatku utrzymała się jak najdłużej.

Zalety folii flowpack

folie flowpackNajczęściej wyroby pakowane są w atmosferze modyfikowanej, czyli w takiej, gdzie do szczelnie zamkniętego opakowania wtłaczana jest określona mieszanka gazowa- jest to zazwyczaj przewaga tlenu z domieszką dwutlenku węgla. Często jest również stosowana metoda pakowania vacuum czyli całkowita próżnia również zapewniająca trwałość wyrobu. Jednak jak połączyć te metody pakowania, żeby sprostać ekologii, oszczędności plastiku, kiedy to metoda pakowania w atmosferze modyfikowanej dotyczy plastikowych tacek? Powstało nowoczesne rozwiązanie, które spełniają folie flowpack. Pakowanie w te folie polega na tym, że pierwsza warstwa folii owija wyrób a do kolejnej warstwy folii wtłaczana jest określona mieszanka gazowa. W ten sposób możemy pakować wszelkie wyroby, nawet mięso mielone w folie, co znacznie ogranicza zużycie plastiku przy produkcji i nie są tutaj używane plastikowe materiały pomocnicze typu tacki. Jest to metoda bardzo bezpieczna pod względem jakości żywności oraz mikroorganizmów na każdym etapie dystrybucji.

Każda metoda, która pomaga nam eliminować plastik ma wiele zalet dla naszego środowiska. Zależy od tego, jak wielu klientów się do niej przekona i zacznie kupować wyroby w innej niż standardowej formie pakowania. Musimy pamiętać, że nowoczesne metody są bezpieczne i jak najbardziej kupowany wyrób zapakowany w ten sposób tak samo smakuje jak w plastikowej tacce.