Zdrowy syrop o naturalnym składzie

Od kiedy byłam małą dziewczynką pomagałam mamie w zaprawianiu i wekowaniu różnych owoców i warzyw. Lubiłam to zajęcie gdyż kojarzyło mi się bardzo z okresem wakacyjnym. W późniejszych miesiącach zajadaliśmy się pysznymi konfiturami oraz dżemami wspominając ciepłe letnie dni.

Syropy owocowe z własnego ogrodu

syropy naturalnePasja do gotowania oraz zaprawiania nie minęła mi wraz z upływem dzieciństwa. Bardzo lubię to zajęcie i spędzanie czasu przy zaprawianiu jest dla mnie formą relaksu. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na różnego rodzaju owoce i warzywa ochoczo zabieram się do wekowania. Na szczęście mieszkam na wsi w domu po babci. W ogrodzie przy domu rośnie wiele starych drzew owocowych które co roku wydają mnóstwo owoców. W okresie letnim i wczesną jesienią mam mnóstwo pracy. Codziennie wybieram się do sadu aby zerwać dojrzałe owoce. Robię z nich dżemy, kompoty konfitury i syropy. Szczególnie lubię robić syropy, które w czasie zimy można dodawać do ciepłych herbat. Syropy z owoców czy kwiatów pewnych drzew takich jak czarny bez mają bardzo wiele substancji dobroczynnych, które wspomagają nasz organizm w okresie infekcji i przeziębień. Syrop z czarnego bzu można pić prewencyjnie lub właśnie w okresie gdy czujemy się osłabieni i męczy nas katar i kaszel. Oczywiście wiele syropów można kupić w sklepie jednak producenci muszą je w jakiś sposób konserwować. Dlatego ja wolę swoje totne dla wielu z nas.

Naturalne syropy mają w swoim składzie wiele prozdrowotnych substancji, które wspomagają nasz organizm. Syrop może być słodkim dodatkiem do herbaty, wody czy deseru. Warto samemu zrobić syrop lub znaleźć pewne źródło gdzie będziemy mieli pewność, że produkt jest ekologiczny.